BlueConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

De verkiezing en installatie van de nieuwe politieraad: aantal leden en praktische tijdlijn

Op zondag 13 oktober worden in 285 Vlaamse gemeenten 7.239 gemeenteraadsleden gekozen. Als alles goed verloopt, dan kunnen die raadsleden in de eerste week van december de eed afleggen en is de nieuwe gemeenteraad nog voor het jaareinde geïnstalleerd.

In de gemeenten die deel uitmaken van een meergemeentepolitiezone worden op de eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad ook 1.438 politieraadsleden verkozen; zij worden in januari 2025 geïnstalleerd.

De voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn intussen al volop aan de gang, dus is het goed om ook al even vooruit te denken aan de verkiezing en installatie van de nieuwe politieraden. De regels die hiermee gepaard gaan, zitten echter verspreid over diverse rechtsbronnen. We verzamelden ze in een handig stappenplan in BlueConnect > Module Basis.

U kunt nu al het aantal nieuwe politieraadsleden per gemeente berekenen voor uw politiezone, op basis van de bevolkingsaantallen die op 14 februari gepubliceerd werden in het Belgisch Staatsblad. In BlueConnect > Module Basis bespreekt onze redactie de impact van de fusies en defusies van de voorbije legislatuur.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Lees meer in BlueConnect

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...