Blue Minds 2020/01
Hoe gaan politiemensen om met de geweldtoename in de maatschappij? Hoe kan absenteïsme ten gevolge van geweld beperkt worden? Wat omhelst het lik-op-stukbeleid van het Oost-Vlaamse parket in dossiers van geweld tegen politieambtenaren? Hoe verwerkt een korps extreem geweld tegen een van zijn leden? Op welke risico's moeten agenten voorbereid worden?
De antwoorden op deze en vele andere vragen leest u in Blue Minds 2020/1, dat focust op geweld tegen de politie. Interviews met Marc De Mesmaeker (commissaris-generaal van de federale politie), Kathleen Stinckens (voorzitter van het Comité P) en Christian Beaupère (korpschef van de politiezone van Luik) en bijdragen over o.a. het parket van Oost-Vlaanderen en de politiezone Brussel-West maken ook van deze Blue Minds boeiend en onmisbaar leesvoer voor iedereen met interesse in politie en maatschappij.
Naar aanleiding van dit themanummer bracht Blue Minds Marc De Mesmaeker, commissaris-generaal van de federale politie, en Kathleen Stinckens, voorzitter van het Comité P, samen voor een gesprek. Beiden vinden geweld tegen politie erg verontrustend en zijn heel duidelijk: "Geweld mag geen part of the job zijn."
Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.
Op 29 mei 2018 kwamen twee collega’s van het Luikse politiekorps om het leven; verschillende anderen raakten gewond. Op 9 september 2019 kreeg een andere inspecteur van datzelfde korps een kogel door het hoofd. Korpschef Christian Beaupère vertelt ons hoe zijn korps omgaat met deze trauma’s en de pijn.
Even voorstellen … De politiezone Brussel-West (Sint-Jans-Molenbeek/Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Agatha-Berchem) telt 867 medewerkers in dienst, idealiter 1010, die verantwoordelijk zijn voor 222.069 inwoners. Jaarlijks geeft de zone gevolg aan ongeveer 55.000 interventies en stelt zij om en bij de 850 personen ter beschikking van het Parket van de Procureur des Konings te Brussel.
Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.