Blue Minds 2020/04
De communicatiestrategie van het Nationaal Crisiscentrum, de Taskforce Covid-19-GPI, de communicatie van de Federale Politie, het systeem van tracing, allemaal komen ze aan bod in dit boeiende nummer. Verder vertelt Steven Van Gucht wat volgens hem de rol is van de experten binnen deze crisis en hoe hij de rol van de politie ziet binnen de handhaving van de opgelegde maatregelen.
Ook Antoine Lecaille, Preventieadviseur arbeidsveiligheid in de Zone Brussel-West, komt aan het woord. Hij beschrijft zijn werkdomein in deze crisissituatie. Dit en meer leest u in dit nieuwe nummer van Blue Minds.
De wereldwijde uitbraak van het Covid-19 virus begin 2020 werd in ons land door wetenschappers en beleidsmakers met argusogen gevolgd. Ook binnen de politieorganisatie waren we van in het begin meteen waakzaam voor de ontwikkelingen rond dit virus. Ik neem u graag even mee achter de schermen van het orgaan dat onze politie doorheen deze crisis van zuurstof heeft trachten te voorzien.
Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.
U kent ze ondertussen wel, de dagelijkse persconferenties in verband met de coronacijfers. Het is één van de vele initiatieven die het Nationaal Crisiscentrum de laatste maanden heeft gecoördineerd om de burgers en de media zo goed mogelijk te informeren en te begeleiden in deze zeer bijzondere periode. De woordvoerder geeft ons een kleine blik achter de schermen van wat voor hem de grootste uitdaging uit zijn carrière is gebleken.
Sinds het begin van de coronacrisis is meer dan ooit gebleken dat de hulpverleners, zorgverstrekkers en experten, en ook de veiligheidsdiensten waaronder de politie, een cruciale rol hebben gespeeld binnen de eigen bevoegdheden, opdrachten en taken. Meteen ook de beweegreden voor Blue Minds om met “een BV” in gesprek te gaan. Steven Van Gucht, diensthoofd Virale Ziekten bij Sciensano, sprak met ons onder meer over de rollen van diverse crisisactoren en hoe hij de rol van de politie heeft ervaren.
Crisiscommunicatie moet serieus worden genomen. Ze vergt de tussenkomst van een relatief uitgebreid team van experts. En het mag gezegd worden: de theorie staat veraf van wat wij persoonlijk en actief meemaken, als team, als schakel in een keten, of zelfs in de coulissen… Ondanks alle maatregelen om op zo veel mogelijk situaties te anticiperen, is er dus geen betere leerschool dan de praktijk: de crisiscommunicatie zelf meemaken om er voeling mee te hebben. Hierna wil ik enkele van onze uitputtende maar zeer leerrijke ervaringen met u delen.
De wet betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (Welzijnswet) dateert van augustus 1996. Het is echter pas recentelijk dat werkgevers zich geleidelijk aan bewuster zijn geworden van het belang van hun verplichtingen op het vlak van preventie. Vandaag zijn de preventieadviseur en de fundamentele principes van de risicoanalyse en het dynamisch risicobeheersingssysteem niet langer vage begrippen. Hoe hebben de politiezones echter gereageerd op deze wereldwijde gezondheidscrisis?
Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.