Blue Minds 2021/05
Welke innovatieve technologieën hebben het politielandschap voorgoed veranderd? Waarom is de elektronische handtekening zo’n belangrijke factor in de implementatie van het digitale strafdossier … en waarom was de realisatie ervan allesbehalve evident? Is dataretentie een noodzakelijke component voor de bewijsvoering of een ernstige inbreuk op de privacy? Waarom moeten politie en Justitie hard inzetten op informatiebeheer en moet er voorzichtig omgesprongen worden met Quickwin-IT?
De antwoorden op deze vragen leest u in Blue Minds 2021/05, dat focust op het digitale politielandschap.
Bijdragen van o.a. Luc Cap (Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen) en Peter Coussement (Beleidscel van de minister van Justitie), Maarten Torfs (Lokale Politie Antwerpen), Thierry Van Dyck (DRI Federale Politie) en Ivan Verborgh (FOD Justitie), Juan Corriat (DSU Federale Politie) en Luc Vanderberken (Centrum voor Informatica van het Brussels Gewest) maken van deze Blue Minds opnieuw boeiend en onmisbaar leesvoer voor iedereen met interesse in politie en maatschappij.
De bewaring van gegevens die worden gegenereerd tijdens het gebruik van communicatiediensten, is een netelige kwestie geworden sinds het Europees Hof van Justitie zich hierover heeft gebogen. Dat gebeurde in naam van het recht op de privacy en de bescherming van de persoonsgegevens. In een boeiend opiniestuk buigt Mona Giacometti zich over de zoektocht naar een wankel evenwicht.
Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.
De oprichting van een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) is een complex traject waarbij veel partners betrokken zijn. Voor de informatieverstrekking, de aanwerving en opleiding van medewerkers, de ondertekening van de overeenkomst en de effectieve implementatie van het ZSG zijn ook heel wat middelen nodig. De verwezenlijking van het gemeenschappelijke doel, namelijk een kwalitatieve opvang van slachtoffers van seksueel geweld, verliep bij de Lokale Politie Charleroi niet zonder slag of stoot.
De Geïntegreerde Politie slaat stapsgewijs een nieuwe weg in bij de aanpak van zedenfeiten. Hierbij wordt onder meer het belang van zowel een kwaliteitsvolle basis- als gespecialiseerde opleiding benadrukt. Maria De Sterck, korpschef bij de Lokale Politie Hamme-Waasmunster, en Sabien Gauquie, directeur van de centrale Directie technische en wetenschappelijke politie, delen hun inzichten.
Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.