Blue Minds 2022/02
Welke uitdagingen brengt het verschijnsel van 'New Way of Protesting' (NWoP) met zich mee voor het concept van het 'genegotieerd beheer van de openbare ruimte' (GBOR)? Welke rol vervult de administratieve overheid en wat is haar visie op NWoP? Hoe ziet een nieuwe politionele aanpak van NWoP eruit? Welke rol vervullen de sociale bewegingen en wat is hun impact op de protestvoering?
De antwoorden op deze en vele andere vragen leest u in Blue Minds 2022/02.
Bijdragen van o.a. Johan Teirlinck (eerste hoofdcommissaris o.r.) en Freya Oosterlinck (DAS Federale Politie), Daniel Van Calck (PZ Brussel Hoofdstad Elsene) en Charles Picqué (burgemeester van Sint-Gillis), Koen Van Overtveldt (CSD Brussel), Els Enhus (professor emeritus VUB), Thierry Gillis (AIG) en Johan De Volder (AIG) maken van deze Blue Minds brandend actueel en onmisbaar leesvoer voor iedereen met interesse in politie en maatschappij.
Omwille van een aantal uit de hand gelopen gewelddadige manifestaties en de confrontatie met nieuwe atypische protestvormen, geduid onder de noemer ‘New Way of Protesting’ (NWoP), gaan er stemmen op om het concept van het ‘genegotieerd beheer van de openbare ruimte’ (GBOR) met de tijd mee te laten evolueren. Sommigen gaan echter verder en poneren expliciet dat deze liberale doctrine op de schop moet om plaats te ruimen voor een meer repressieve aanpak.
Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.
In een steeds veranderende maatschappij ontstaan nieuwe manieren van betogen. Als hoeders van de openbare orde zitten de burgemeesters hierbij op de eerste rij. Ze werken nauw samen met de politiediensten. Charles Picqué, burgemeester van een Brusselse gemeente, vertelt hoe hij die taak samen met zijn politiediensten vervult. We hebben zijn standpunten vergeleken met die van Daniel Van Calck, die verantwoordelijk is voor het strategisch evenementenbeheer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
De politiediensten worden steeds vaker geconfronteerd met een nieuwe manier van actievoeren, zoals de protestacties en betogingen van de gele hesjes en de Black Lives Matter-beweging. De groeiende diversificatie en complexiteit van dergelijke acties vereisen een nieuwe politionele aanpak. Daarbij mogen we de filosofie van het genegotieerd beheer van de openbare ruimte (GBOR) niet uit het oog verliezen.
Als onafhankelijk toezichtsorgaan draagt de Algemene Inspectie van de Federale Politie en van de Lokale Politie bij tot de optimalisering van de Geïntegreerde Politie. Thierry Gillis, Inspecteur-generaal, en Johan De Volder, adjunct-Inspecteur-generaal, reflecteren op maatschappelijke uitdagingen en de gevolgen die ze hebben voor het politiewerk, o.a. met hun visiedocumenten.
Protest is de laatste jaren van karakter veranderd. Betogingen, samenscholingen en spontane acties leidden vaker tot allerlei vormen van geweld – denk bijvoorbeeld aan ernstige beschadigingen van de publieke ruimte, private gebouwen en politiemateriaal, of verwondingen bij de deelnemers en bij de politie. Wat ligt aan de basis van deze trend?
Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.