Blue Minds 2023/04
Met welke vormen van agressie worden politiemedewerkers dagelijks geconfronteerd, wat zijn de oorzaken van dat geweld en hoe kunnen politiekorpsen, als lerende organisaties, zich aanpassen aan die veranderende omgeving?
Niet alleen politiemensen zijn slachtoffer van agressie: hoe ervaren eerstelijnswerkers van de brandweer, het openbaar vervoer en de medische sector de vele confrontaties met verschillende vormen van geweld?
Wat leert een slachtofferenquête van het Vias institute ons over de grootte van het probleem van agressie tegen ambulanciers, brandweerlui en spoeddienstpersoneel?
Wat is er nodig om tot een uniform beleid rond geweld tegen politie te komen, en waarom is wetenschappelijk onderzoek daarbij zo belangrijk?
De antwoorden op deze en vele andere vragen leest u in Blue Minds 2023/04, dat de complexiteit van agressie tegen publieke dienstverleners vanuit diverse invalshoeken benadert.
De bijdragen van o.a. Gauthier Baijot (Securail – NMBS), Bert Brugghemans (Brandweerzone Antwerpen), Jurgen De Landsheer (PZ Zuid), Isabo Goormans (Universiteit Gent), Kathleen Stinckens (Vast Comité P), Pieter Jan Van Asbroeck (Ziekenhuis Oost-Limburg), Christophe Vandeviver (Universiteit Gent), Antoinette Verhage (Universiteit Gent) en Isabel Verwee (Vias institute) maken van deze Blue Minds onmisbaar leesvoer voor iedereen met interesse in politie en maatschappij.
Geweld tegen hulp- en dienstverleners lijkt de laatste jaren hand over hand toe te nemen. Niet alleen politieambtenaren zijn hier slachtoffer, ook eerstelijnswerkers van brandweer, het openbaar vervoer en de medische sector krijgen al te vaak te maken met één of andere vorm van geweld. We praten hierover met Pieter Jan Van Asbroeck, urgentiearts in het Ziekenhuis Oost-Limburg, Bert Brugghemans, zonecommandant van Brandweerzone Antwerpen, en Gauthier Baijot, adjunct-directeur van Securail-NMBS.
Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.
Het toenemende geweld tegen politie, en bij uitbreiding tegen andere orde- en hulpdiensten, kunnen we niet ontkennen. De cijfers zijn er, en de getuigenissen die het VSOA optekende in hun boek ‘F*ck you, flik’ zorgen helaas voor langer dan enkele minuten stilte.
Geweld tegen politie is brandend actueel en een dagelijkse realiteit voor tal van politieambtenaren. Om de aanzienlijke gevolgen van geweld tegen politie terug te dringen, is het essentieel om te begrijpen welke risico- en beschermende factoren hierop een invloed uitoefenen.
Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.