Blue Minds 2024/01
Vandaag is ongeveer 20 % van onze collega’s tewerkgesteld in een burgerfunctie. De term CALog is dus reeds lang achterhaald. Burgers bij de politie vervullen ondertussen administratieve, ondersteunende, gespecialiseerde of expertisefuncties en zelfs leidinggevende functies.
Welke meerwaarde betekenen de burgerfuncties in onze organisatie? Wat zijn de beweegredenen en de ervaringen van enkele collega’s die de switch maakten van het ene naar het andere kader? Als burger tewerkgesteld in een topfunctie: hoe ziet zo’n carrière eruit en wat waren of zijn daarin de uitdagingen? Welke uitdagingen en opportuniteiten zijn er op het vlak van personeel voor Defensie? En waarom pleiten sommigen voor het wegwerken van beide kaders en dus voor één gemeenschappelijk statuut?
De antwoorden op deze en vele andere vragen leest u in Blue Minds 2024/01, dat het burgerpersoneel bij de politie vanuit verschillende invalshoeken onder de loep neemt.
De bijdragen van / de gesprekken met o.a. Nathalie Arits (AIK Limburg – Federale Politie), Hannelore Bogaert (AIG Gent – Federale Politie), Stefaan Brillouet (PZ Limburg Regio Hoofdstad), Kim Covent (PZ Gent), Thierry Esser (Ministerie van Defensie), Caroline Gonçalves (PZ Zuid), Nicholas Paelinck (PZ Westkust), André Struys (PZ Charleroi), Jonathan Van Parys (PZ Wetteren–Laarne–Wichelen) en Dominique Van Ryckeghem (DGR – Federale Politie) maken van deze Blue Minds onmisbaar leesvoer voor iedereen met interesse in politie en maatschappij.
Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.
De barrières tussen het operationele kader en het administratieve en logistieke kader zijn niet onoverkomelijk. Soms dienen ze zelfs als springplank naar een bloeiende loopbaan. We geven het woord aan vier collega’s die besloten hebben de sprong te wagen. Een sprong die iedereen ten goede komt, ook de politieorganisatie.
De huidige internationale geopolitieke context herinnert ons aan de rol en het belang van een sterke en betrouwbare Defensie. Na decennia van structurele besparingen is het nu tijd om opnieuw te groeien volgens een scenario dat door de politiek is erkend en vastgelegd in het STAR-plan en de wet houdende de militaire programmering. Voor Defensie en human resources betekent dat een belangrijke paradigmaverschuiving die nieuwe uitdagingen met zich meebrengt.
Als we spreken over burgers bij de politie, komen we vaak automatisch uit op gesprekken over opleiding, bevoegdheden, statuten, verloning enzovoort – gesprekken met een negatieve bijklank. Onderzoek dat in 2011 werd uitgevoerd constateerde echter dat, wanneer er werd doorgevraagd tot op individueel niveau en er dus concrete personen in beeld kwamen, de focus van de aangehaalde argumenten om een burger al dan niet in te zetten in een bepaalde functie verschoof van meer gericht op cultuur naar meer gericht op competenties, met als gevolg dat de aanvaarding groter werd. Zo getuigen ook de verhalen in dit artikel, stuk voor stuk succesverhalen over de meerwaarde van burgerpersoneel binnen de politie.
De afgelopen 15 jaar is enorm geïnvesteerd in het aanwerven van burgerpersoneel voor nietoperationele functies bij de Lokale Politie en bij de Federale Politie. Sinds de terroristische aanslagen in Parijs (2015) en Brussel (2016) is er nóg meer burgerpersoneel aangeworven. De redenen zijn divers: de competenties van CALog-personeel en operationeel personeel zijn complementair, criminele fenomenen evolueren snel, en de arbeidsmarkt is krap. We laten Dominique Van Ryckeghem aan het woord die als burger momenteel de absolute topfunctie van directrice-generaal binnen de Federale Politie invult. Ze licht toe hoe ze in deze functie terecht is gekomen, maar ook waar ze zelf accenten legt en nog wil leggen ter ondersteuning van het burgerpersoneel binnen de politie.
Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.