Blue Minds 2024/02
De grensoverschrijdende samenwerking tussen de Belgische en Franse regio’s is er de laatste decennia fors op vooruitgegaan, binnen verschillende domeinen: politie, justitie, immigratie, mobiliteit, gezondheidszorg, werkgelegenheid, ...
Wat zijn de wettelijke grondslagen van die samenwerking? Hoe verloopt die samenwerking op het gebied van de bestuurlijke en gerechtelijke politie? Hoe wordt die samenwerking gezien van aan de andere kant van de grens? Voor welke uitdagingen staan burgemeesters, procureurs en politie aan beide zijden van de grens, o.a. in de aanpak van transnationale criminaliteit? Op welk vlak is het Belgisch-Franse samenwerkingsakkoord ‘Doornik II’ uit 2005 voor verbetering vatbaar? Wat met remmende factoren zoals verschillen in wetgeving, innovatie en technologie?
De antwoorden op deze en vele andere vragen leest u in Blue Minds 2024/02, dat de grensoverschrijdende samenwerking tussen België en Frankrijk vanuit verschillende invalshoeken onder de loep neemt.
De bijdragen van / de gesprekken met o.a. Antonio Caci (ondervoorzitter Comité P), Dominique Debrauwere (Korpschef PZ Tournaisis), Erwin Dernicourt (procureur-generaal hof van beroep van Gent), Yannick Gomez (gepensioneerd commissaris-generaal), Tommy Leclercq (gouverneur provincie Henegouwen), Alice Leeuwerck (burgemeester stad Komen-Waasten) en Louis-Xavier Thirode (gedelegeerde prefect Préfecture de zone de défense et de sécurité Nord – Frankrijk) maken van deze Blue Minds onmisbaar leesvoer voor iedereen met interesse in politie en maatschappij.
Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.
Twee jaar na Frankrijk neemt België nu het voorzitterschap waar van de Raad van de Europese Unie. Een van de prioriteiten is de bescherming van burgers, wat een troef is om de grensoverschrijdende samenwerking tussen beide landen te versterken op het vlak van de acties van zowel de veiligheidstroepen als de civiele veiligheidsprofessionals. Louis-Xavier Thirode, gedelegeerde prefect voor defensie en veiligheid van de zone Nord, licht die samenwerking toe.
België en Frankrijk delen een grens van 620 km. Burgemeesters, procureurs en politie aan beide zijden van deze grens staan voor unieke uitdagingen, onder andere in de aanpak van transnationale criminaliteit. De aanpak ervan vereist samenwerking en regelmatig overleg. Burgemeester Alice Leeuwerck van Komen-Waasten en procureur-generaal Erwin Dernicourt vertellen over deze uitdagingen, de vooruitgang in internationale samenwerking, maar ook over de aandachtspunten die verder aangepakt moeten worden.
De grensoverschrijdende samenwerking aan onze grenzen is gelijktijdig tot stand gekomen met de ontwikkeling van de Europese structuur die in het kader hiernaast beschreven wordt. De samenwerking tussen België en Frankrijk is essentieel om de uitdagingen aan te gaan waarmee die twee staten geconfronteerd worden. Op die manier kunnen beide landen samen uitdagingen aanpakken zoals grensoverschrijdende criminaliteit, illegale immigratie, civiele veiligheid en gezondheidscrisissen. Deze nauwe samenwerking is gebaseerd op de uitwisseling van informatie en op een operationele samenwerking op het terrein.
De recent uitgezonden televisiereeks ‘Sambre’ vertelt het criminele parcours van de grootste serieverkrachter in jaren die gebruikmaakte van het grensgebied om Frankrijk en België te terroriseren. Slechts dankzij het doorzicht en de goede verstandhouding tussen de Belgische en Franse politiediensten kon men deze crimineel bij de kraag vatten.
Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.