BlueConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

De AI-revolutie voor politiediensten

Blue Minds 2024/03

Blue Minds 2024/03

In een notendop

De verwachting is dat de politie in de uitvoering van haar taken steeds vaker gebruik zal maken van artificiële intelligentie (AI). Het is dan ook essentieel dat AI-systemen worden ontworpen, geïmplementeerd en gecontroleerd met aandacht voor ethische principes, transparantie, verantwoording en naleving van regelgeving: aspecten waarover op dit moment heel wat boeiende vragen worden gesteld.

Wat zijn de opportuniteiten en de valkuilen bij het gebruik van AI bij video- of camerabewaking op het publieke domein? Hoe gaat de Federale Politie om met slimme algoritmes en AI? Wat is de rol van AI in het crisisbeheer? Wat brengt de toekomst als het gaat over het gebruik van big data en AI in de criminologie, en welke innovatieve mogelijkheden bieden ze voor het voorspellen en voorkomen van misdaad?

De antwoorden op deze en vele andere vragen leest u in Blue Minds 2024/03, dat – u raadt het al – artificiële intelligentie en haar impact op de politie vanuit verschillende invalshoeken onder de loep neemt.

De bijdragen van / de gesprekken met o.a. Cathy Berx (gouverneur – provincie Antwerpen), Kris D’hoore (Chief Innovation Officer – Federale Politie), Wim Hardyns (hoogleraar – vakgroep criminologie Universiteit Gent), Philippe Lastrayoli (hoofd Technologische Diensten voor de beveiligingsactoren – safe.brussels), Sophie Lavaux (directeur-generaal – safe.brussels), Olivier Schmitz (gouverneur – provincie Luxemburg), Thom Snaphaan (docent – vakgroep criminologie Universiteit Gent) en Griet Verbeke (coördinator – The Flax - House of AI) maken van deze Blue Minds onmisbaar leesvoer voor iedereen met interesse in politie en maatschappij.

Nog niet geabonneerd op Blue Minds?

Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.

Blue Minds 2024/03, dat is ...

Camera's en artificiële intelligentie: een ideale combinatie maar complex in beheer binnen een evoluerend wetgevingskader

Elke dag verschijnen in het nieuws berichten over nieuwe ontwikkelingen op het vlak van artificiële intelligentie. De vooruitgang gaat duizelingwekkend snel. Videobewaking ontsnapt niet aan die technologische disrupties: het actieterrein bij inbreuken op de openbare orde wordt uitgebreid en tezelfdertijd worden we met nieuwe technologische en maatschappelijke uitdagingen geconfronteerd.

De digitale evolutie in de politie: de rol van big data, slimme algoritmes en AI bij de Federale Politie

De wereld ondergaat een digitale transformatie van ongekende omvang. Deze evolutie creëert een enorme digitale footprint, waarbij een overvloed aan data in verschillende vormen – tekst, beeld, audio – beschikbaar wordt. Het Internet of Things versterkt deze ontwikkeling nog door alles met elkaar te verbinden, waardoor een bijkomende schat aan informatie ontstaat die voorheen ondenkbaar was.

Het BIGDATPOL-onderzoeksprogramma: een wetenschappelijk veldexperiment gericht op de toepassing van big data en AI in politiewerk

Het gebruik van big data en AI in de criminologie biedt innovatieve mogelijkheden voor het voorspellen en voorkomen van misdaad. Binnen het onderzoeksprogramma BIGDATPOL werd een model ontwikkeld dat criminele activiteiten kan voorspellen op basis van uitgebreide data-analyse. Dit model, dat al positieve resultaten heeft opgeleverd in een pilootstudie in Politiezone Zennevallei, wordt binnenkort op grote schaal getest in twintig Belgische politiezones. In deze bijdrage bespreken we onder andere de achtergrond, methodologie en doelstellingen van deze baanbrekende veldtest.

De toekomst van kunstmatige intelligentie: een dialoog met Griet Verbeke

In een tijd waarin de digitale revolutie onze samenleving in een ongekend tempo transformeert, staat artificiële intelligentie (AI) centraal in deze verandering. Van algoritmes die onze online ervaring personaliseren tot systemen die helpen bij het diagnosticeren van ziektes, AI is alomtegenwoordig. Maar ondanks zijn prominente rol blijft AI een bron van zowel fascinatie als ongerustheid. Om licht te werpen op deze complexe technologie en haar impact op de maatschappij, spreekt Griet Verbeke, de drijvende kracht achter The Flax – House of AI, over haar missie om AI toegankelijk te maken voor iedereen.

En verder in Blue Minds 2024/03 ...

  • Blue Mind - Op naar een digitaal getransformeerde politieorganisatie
  • Blue Link - Korte berichten uit de politieactualiteit
  • Blue Talks - De rol van artificiële intelligentie in het crisisbeheer
  • CPL Minds - Memorandum CPL 2025-2030: een visie op de politie van de toekomst – Verslag over de activiteiten van de Circle of Police Leadership anno 2023
  • Blue Spirit - Het belang van (kwaliteitsvolle) data bij het werken met AI
  • Casestudy - Bloedspatpatroonanalyse (BPA) met Hemovision – Jouw persoonlijke digitale assistent

Nog niet geabonneerd op Blue Minds?

Hou met Blue Minds de vinger aan de pols van politie en maatschappij.