Eurojust heeft, in samenwerking met Europol en het Amerikaanse politieapparaat, een internationale piraterij bende opgerold. Deze groep, die luistert naar de naam 'Sparks Group', is volgens de Europese opsporingsdienst verantwoordelijk voor het aanbieden van illegale digitale content. De actie vond plaats in achttien landen wereldwijd. In totaal zijn zestig servers offline gehaald in Noord-Amerika, Europa en Azië.
Financiële strop voor sectoren
Piraterij is een groot probleem voor sectoren als de film-, muziek- en game-industrie. Bedrijven in deze branches investeren miljoenen euro’s of dollars om hun producties te maken. Dat geld moet uiteraard terugverdiend worden. Door films, muziek of games te kopen, huren of een abonnement te nemen op een streamingdienst, verdienen de makers hun investering terug. Als het grote publiek massaal aan het illegaal downloaden slaat, is dat een financiële strop voor deze sectoren. Niet voor niets krijg je vaak de melding ‘piraterij is geen misdrijf zonder slachtoffers’ te zien als je een dvd of blu-ray afspeelt.
Stichting Brein
In Nederland voert Stichting 'Brein' al jaren strijd tegen online piraterij. The Pirate Bay is in deze kwestie een geduchte tegenstander. Via het platform zijn de nieuwste films, series, games, muziek en andere software te downloaden. Het gros daarvan maakt regelrecht inbreuk op de auteursrechten van de makers. Hoeveel schade downloaders daarmee veroorzaken is niet bekend. Kenners gaan ervan uit dat het schadebedrag jaarlijks in de tientallen miljoenen euro’s loopt.
Stichting Brein voert de strijd tegen piraterij niet alleen. Ook Europese en Amerikaanse opsporingsinstanties zetten hun beste beentje voor om aanbieders van illegale content aan te pakken. Afgelopen dinsdag voerden Eurojust, Europol en het Amerikaanse ministerie van Justitie een gecoördineerde actie tegen de Sparks Group. Dit is een internationaal opererende bende die auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbiedt om te downloaden, uiteraard zonder toestemming van de makers.
Gecoördineerde actie in achttien landen
In achttien verschillende landen wereldwijd -waaronder Canada, Zuid-Korea, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland- en de VS vonden invallen plaats. Daarbij werden illegale kopieën van niet-uitgebrachte Hollywood-films, tv-series en andere content in beslag genomen. Deze dvd’s en blu-rays hebben ze volgens de opsporingsinstanties bemachtigd door distributeurs te misleiden. Ze deden zich voor als retailers en beloofden de dvd’s en blu-rays niet te verkopen voor de oorspronkelijke releasedatum.
Met speciale software wist de Sparks Group de copyrightbescherming te omzeilen. Daarna werd de content geüpload naar streaming websites, P2P- en torrentnetwerken en nieuwsgroepen. Naast vele dvd’s en blu-rays hebben de opsporingsinstanties ook zestig servers in beslag genomen. Daarmee zijn de piraterijactiviteiten van de Sparks Group een halt toegeroepen.
Ook zijn er twee verdachten gearresteerd: een Britse man in Cyprus en een Amerikaan. Volgens Eurojust maken zij onderdeel uit van het criminele netwerk van de Sparks Group. Een derde verdachte is nog voortvluchtig. Ze worden verdacht van onder meer schending van het copyright, samenzwering en distributie van gestolen goederen. De gevangenisstraffen voor deze vergrijpen kunnen in de VS oplopen tot twintig jaar.
Sparks Group
De Sparks Group heeft al sinds 2016 de aandacht van internationale opsporingsinstanties. Sindsdien hebben ze naar verluidt honderden films en tv-series illegaal gedeeld op internet. Volgens Europol is iedere grote Hollywood-productie die sindsdien is uitgebracht vroegtijdig gelekt door de Sparks Group. De Amerikaanse filmindustrie is hierdoor naar schatting tientallen miljoenen dollars misgelopen.
Internationale samenwerking
Deze succesvolle operatie was mogelijk dankzij de uitgebreide internationale samenwerking die werd gefaciliteerd door Eurojust tussen justitiële en wetshandhaving autoriteiten uit de 19 betrokken landen.
De zaak werd eerder dit jaar door de Amerikaanse verbindingsofficier naar Eurojust verwezen, gezien de wereldwijde omvang ervan en de noodzaak om nauw samen te werken met alle betrokken landen en Europol.
'Deze case is een uitstekend voorbeeld van wat we kunnen bereiken als we samenwerken over grenzen en continenten heen. Dankzij het langdurige partnerschap tussen de VS en de Europese autoriteiten zijn we erin geslaagd online piraterij een flinke slag toe te brengen. Mijn oprechte felicitaties gaan uit naar alle landen die afgelopen dinsdag bij de gezamenlijke actiedag betrokken waren ', zei Ladislav Hamran, voorzitter van Eurojust.
'In een onderzoek dat zich over verschillende tijdzones uitstrekte, werkten het ministerie van Justitie en wetshandhavingsinstanties in de Verenigde Staten nauw samen met de nationale autoriteiten van alle andere betrokken landen, waarbij de nodige informatie in realtime werd uitgewisseld in een zeer dynamisch landschap', aldus Vaughn Ary , Directeur van het Office of International Affairs van het Amerikaanse ministerie van Justitie. 'De afdeling betuigt onze dank aan Eurojust, Europol en onze internationale partners, die een cruciale rol hebben gespeeld bij het onderzoek naar en de vernietiging van deze vermeende cybercriminelen.'
Eurojust en Europol
Eurojust was afgelopen dinsdag gastheer van het coördinatiecentrum en zorgde voor real-time coördinatie in de gezamenlijke actie van de nationale autoriteiten in 18 landen. Voorafgaand aan de gezamenlijke actiedag werden een operationele bijeenkomst bij Europol en een coördinatievergadering bij Eurojust georganiseerd, waardoor de uitwisseling van informatie tussen rechtshandhavings- en gerechtelijke autoriteiten werd vergemakkelijkt en een gezamenlijke strategie tussen alle betrokken partijen werd vastgesteld.
Eurojust hielp ook bij het verzenden en faciliteren van de uitvoering van meer dan 30 verzoeken om wederzijdse rechtshulp en brieven van verzoeken die nodig zijn voor het uitschakelen van de servers en het uitvoeren van zoekopdrachten, en bood afgelopen dinsdag kritische ondersteuning bij het plannen en uitvoeren van de gecoördineerde operatie.
Europol bood analytische ondersteuning tijdens het onderzoek en ondersteunde de informatie-uitwisseling tussen de betrokken politieautoriteiten via het beveiligde SIENA-communicatiesysteem.
Bron:
https://www.cybercrimeinfo.nl/