BlueConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Leiderschap & politie - Het belang van discipline in de (politie)werkomgeving

NIEUW in BlueConnect - Artikelenreeks rond politieleiderschap

De komende maanden worden op BlueConnect tweewekelijks artikels gepubliceerd rond politieleiderschap. In deze bijdrage gaat Ann Moreels (M&L Management Services) dieper in op het belang van discipline in de politiewerkomgeving. Daarnaast stelt ze 3 tips voorop om meer zelfgesdisciplineerd te worden. Wilt u op deze of toekomstige bijdragen reageren, hebt u bepaalde vragen of suggesties voor andere insteken rond leiderschap, dan horen we het graag via info@blueconnect.be.

 

Wist-je-dat … discipline een heel belangrijke eigenschap is voor iedereen, in elke job?

“Talent is not enough. You need discipline. You need dedication. You need character. More men have failed, not for lack of talent but for lack of character.” (Readers’ revive – 22/1/2024) 

Discipline in de werkomgeving, en in het bijzonder bij de politie, is een veelzijdig en cruciaal concept. Het omvat de praktijk van het trainen van mensen om regels of een gedragscode te volgen, en het ontwikkelen van zelfbeheersing, efficiëntie en orde. In de context van de politie, waar besluitvorming onder druk en strikte naleving van de wet essentieel zijn, neemt de betekenis van discipline dus bijzondere dimensies aan. 

Daarnaast verwijst het begrip ook naar zelfdiscipline (en dus niet alleen naar het aanleren van discipline bij anderen).   In eenvoudige termen is zelfdiscipline “het vermogen om te doen wat je zou moeten doen, ook al heb je er misschien geen zin in” (Jim Portanger, zie website van Psychologen Nederland, artikel van 7 augustus 2020). Ook hierover zullen we het hebben in dit wist-je-datje.

Waarom is discipline in het algemeen belangrijk in ons (politie)werk?

Er zijn diverse redenen b.v.:

  • Discipline zorgt voor consistentie in acties en beslissingen, wat essentieel is voor het vertrouwen en de betrouwbaarheid binnen een team. Dit is van cruciaal belang in een politieorganisatie, waar burgers vertrouwen moeten kunnen hebben in de besluitvorming en acties van de politie;
  • Gedisciplineerde werknemers zijn vaak efficiënter en productiever. Ze zijn in staat om hun taken en verantwoordelijkheden op een gestructureerde en tijdige wijze uit te voeren, wat bijdraagt aan de algemene doeltreffendheid van de organisatie;
  • In de context van de politie is discipline niet alleen belangrijk voor de efficiëntie, maar ook voor de veiligheid. Een gedisciplineerde benadering van training en uitvoering zorgt ervoor dat politieagenten de wet naleven en de veiligheid van burgers en henzelf garanderen.


Wat is de impact van discipline bij de politie en in onze politieorganisaties?

Of anders geformuleerd: wat is de positieve invloed van discipline in onze organisaties of wat is de stempel die discipline kan drukken in onze politiejob?

Hier komen enkele elementen:

  • De politie wordt vaak geconfronteerd met stressvolle en gevaarlijke situaties. Discipline helpt bij het ontwikkelen van zelfbeheersing en kalmte, essentieel voor het effectief beheren van deze situaties;
  • Een strikte discipline bevordert een duidelijk begrip en respect voor de hiërarchische structuur binnen de politie. Dit is cruciaal voor een gecoördineerde en effectieve werking, vooral in noodsituaties;
  • Discipline bevordert ethisch en professioneel gedrag, wat essentieel is voor een rechtvaardige en onpartijdige rechtspleging.

Discipline voor leidinggevenden bij de politie

Discipline in onze politieorganisaties is dus essentieel, en is heel belangrijk. Ook voor de leidinggevenden in onze politieorganisaties is discipline een ‘must’ en verschilmaker b.v.:

1/ Leiders (b.v. de korpschef, (hoofd)commissaris) in de politie moeten discipline belichamen, omdat zij (mee) de normen stellen voor hun teamleden. Door zelfdiscipline te tonen, inspireren ze respect en navolging bij hun medewerkers.

2/ Gedisciplineerde leiders zijn beter in staat om effectieve beslissingen te nemen, vooral onder druk. Dit is essentieel in een omgeving waar de gevolgen van beslissingen ernstig en onmiddellijk kunnen zijn.

3/ Discipline bij leidinggevenden helpt bij het vormen van een positieve cultuur binnen de organisatie, waar waarden als integriteit, verantwoordelijkheid en betrouwbaarheid worden bevorderd.   Discipline kan ook het mentaal welzijn, de motivatie, de energie van en bij de medewerkers positief beïnvloeden.

4/ Leidinggevenden die discipline tonen in hun eigen taken en verantwoordelijkheden zijn beter in staat om hun personeel en middelen effectief te beheren, wat leidt tot een efficiëntere werking van de politieorganisatie.

 

En voor elk individu: tips naar zelfdiscipline toe

Wat kan zelfdiscipline voor jou, als leidinggevende, betekenen?  

Je kunt nog zo capabel zijn, maar discipline is misschien wel de grootste factor die bepaalt of je wel of niet succesvol bent”, zegt Jim Portanger. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat er een verband is tussen zelfdiscipline en levensgeluk. “Dit komt deels omdat je positieve associaties creëert bij het maken van de juiste keuzes, in plaats van dat je het ziet als hard en vermoeiend werk.

Voordat je aan jouw zelfdiscipline werkt, is het belangrijk om jouw echte drijfveren, energiegevers, motivaties in kaart te brengen. Het helpt hierbij om een ‘persoonlijk mission statement’ te ontwikkelen. Je maakt duidelijk wat voor jou belangrijk is en je kunt jouw dagelijkse keuzes en acties langs je mission statement leggen.  Om een eigen mission statement te maken kun je rekening houden met je successen in het verleden, je persoonlijke waarden, jouw omgeving, en je persoonlijke doelen.

 

3 tips om meer discipline te krijgen (cf. Jim Portanger)

Hier 3 tips om meer ‘zelfgedisciplineerd’ te worden:


Tip 1: Kom erachter wat jouw sterke en zwakke punten zijn

Ben je een uitsteller? Of ben je makkelijk afgeleid? Ben je een doordrammer? Ben je iemand die goed kan luisteren naar de medewerkers ?

Door in kaart te brengen waar jouw werkpunten liggen, kun je gericht werken aan het ontwikkelen van meer discipline.

Verbind acties aan alle aspecten waar je aan wilt werken.  Als je makkelijk afgeleid raakt, is het wellicht verstandig om bijvoorbeeld jouw werkomstandigheden te veranderen.  Doe je deur letterlijk en figuurlijk even dicht, kies een vaste werkplek, of verplicht jezelf om periodes van werk af te wisselen met korte pauzes (b.v. Pomodoro techniek). Zo kun je systematisch werken aan jouw actiepunten.

Andersom is het ook belangrijk dat jij weet waar jouw sterktes liggen. Ben je productiever en creatiever in de ochtend, maar vul je die tijd vooral met simpele taken, en b.v. met veel routinevergaderingen? Misschien is dat niet de beste invulling. Zoek uit in welke omstandigheden jij het best tot je recht komt, en je kan tonen.

 

Tip 2: Wacht niet op het perfecte moment

“Ik heb veel aan m’n hoofd, ik begin wel als het wat rustiger is.” Of “Nu ben ik moe, maar morgen zal het beter zijn.” 

Veel mensen wachten tot het goed voelt voordat ze aan hun discipline werken. Maar wanneer je gedisciplineerd(er) wil worden, is het juist belangrijk dat je doet, wat je moet doen, ook als je er geen zin in hebt. Wacht niet op de perfecte omstandigheden, want die zullen waarschijnlijk nooit komen.

 

Tip 3: Begin klein en focus op het vormen van routines

Volgens Susannah Chernowitz is het verstandig om klein te beginnen en routines te ontwikkelen die je op de langere termijn kunt vasthouden. “Routine maakt discipline makkelijker – als bepaalde gedragspatronen ingesleten zijn is de kans groter dat je ze doet” beaamt ze.  Wil je b.v. regelmatige 1-1 gesprekken voeren met je medewerkers, dan is het belangrijk om die beginnen in te plannen en b.v. een half uurtje per persoon voorziet.  Ga niet direct dagen eraan spenderen, want dan ervaar je dat dit te groots wordt en minder goed volgehouden wordt.

Conclusie
In de context van de politie is discipline niet alleen een kwestie van het volgen van regels; het is een fundamenteel aspect dat de effectiviteit, veiligheid, professionaliteit en het ethische gedrag van zowel individuele agenten als de organisatie als geheel beïnvloedt. Voor leidinggevenden is het tonen van discipline van cruciaal belang, aangezien zij (mee) het gedrag van hun teamleden positief beïnvloeden. Daarom hebben we ook tips voorzien voor zelfdiscipline, de start van alles. Tips die voor elkeen haalbaar zijn … mits voldoende drive, inzet, energie, doorzettingsvermogen en … de kracht om eraan te beginnen.

 

 

Dit artikel maakt deel uit van een artikelenreeks rond politieleiderschap dat exclusief wordt aangeboden in de Module Basis van BlueConnect. Meer info over BlueConnect | Module Basis?

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op één of meerdere van onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...