In juli 2023 gaven verschillende leden van de CSD Namen-SICAD-AIK Bestuurlijke politie, de CSD Namen-SICAD-ARIEC en de FGP van Namen de aanzet voor een op ILP-gesteunde aanpak (Intelligence Led Policing of informatiegestuurde politiezorg) van de problematiek van criminele motorbendes.
Dat heeft geleid tot de oprichting van een thematisch operationeel platform, ontwikkeld in de geest van de omzendbrief COL 03/2024 (aanpak van criminele motorbendes) van de procureurs-generaal.
Dit platform komt om de drie maanden bijeen om de ontwikkeling van het fenomeen op te volgen, de RIR's aan te vullen en informatie en good practices uit te wisselen.
De deelnemers aan dit platform zijn:
- De lokale referentiepersonen voor motorrijders van de 13 zones van het arrondissement;
- De referentiepersoon van de FGP Namen evenals de SCI (sectie criminele informatie);
- De DJSOC (Centrale directie van de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit);
- De ADIV (Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid;)
- De SICAD-AIK Bestuurlijke politie;
- De SICAD-ARIEC;
- De OCS-SIOO;
- De operationele directie van de OCS;
- Een referentiemagistraat van het parket van Namen;
- De WPR van Namen (Wegpolitie);
- Het CPDS (Centrum voor Politie- en Douanesamenwerking);
- Partners van verschillende politiezones van de provincie Henegouwen.
Dankzij het inhoudelijke werk van de referentiepersonen van de FGP, het AIK en het ARIEC konden we:
- een nauwkeurig beeld vormen van het fenomeen in het arrondissement;
- onze partners wijzen op het perfide karakter van de problematiek;
- de partners bewustmaken van de gewoonten en praktijken van dergelijke bendes en van het operationele belang van het leveren van input voor de tools voor informatie-uitwisseling, zoals BePad en de RIR’s.
- de creatie van 5 fiches met good practices:
- Een informatiefiche: wat is een criminele motorbende? Wat betekent het symbool “1%”? Hoe kan je hun motorvest ontcijferen? Enzovoort.
- Een preventiefiche: wat kan je doen wanneer je ontdekt dat een motorbende zich ergens aan het vestigen is of op welke manier kan je voorkomen dat een motorbende zich ergens vestigt?
- Een repressiefiche: wat moet je doen wanneer een bende zich ergens gevestigd heeft? Hoe reageer je het best wanneer een motorbende een event organiseert?
- Een praktische fiche: wat moet je doen wanneer je te maken krijgt met een of meerdere motorrijders tijdens een controle/huiszoeking/huisbezoek/… ?
- Een wetgevingsfiche die de wettelijke grondslagen uiteenzet.
Concreet geval
In 2023 werd een terrein met een woning en enkele verlaten loodsen gekocht door een projectontwikkelaar die de site nieuw leven wilde inblazen.
Het terrein, gelegen langs een grote weg vlak bij het station en de Franse grens, bood heel wat voordelen … die ook een criminele motorbende (Hells Angels) niet waren ontgaan. Via discrete contacten slaagde de motorbende erin een huurcontract af te sluiten voor de site.
In september 2023 organiseerde de club als eerste activiteit een nachtelijke bijeenkomst met ongeveer 250 motorrijders op het terrein, met muziek, eten en drank.
De Politiezone Houille-Semois en het gemeentebestuur werden op de hoogte gebracht van het event en konden enkel de feiten vaststellen.
Dankzij het thematische platform 'Criminele motorbendes' dat binnen de CSD van Namen was opgericht, organiseerde de operationele directie van de Politiezone Houille-Semois een sensibiliseringsbijeenkomst voor de Federale Politie (FGP, ARIEC, OCS en AIK Bestuurlijke politie) en de gemeentelijke administratieve overheid. Op die bijeenkomst werd de burgemeester gewezen op de implicaties van de aanwezigheid van een motorbende zoals de Hells Angels. Hij werd ingelicht over de bestuurlijke instrumenten waarover hij binnen het bestaande wettelijke kader beschikt, en liet het pand waar de motorclub gevestigd was, verzegelen.
Omdat de motorbende haar verplichtingen niet kon nakomen, verliet de club de site.
In april 2024 werd de woning ontzegeld zodat de bendeleden verschillende meubels en andere voorwerpen uit het pand konden verwijderen. De verhuizing, die het definitieve vertrek van de motorbende uit de gemeente inluidde, vond plaats onder zware politiebewaking.
Die drie dagen durende operatie, uitgevoerd in een delicate context (risico op confrontatie met een grote groep gewelddadige tegenstanders), werd operationeel geleid door de Politiezone Houille-Semois, met de steun van:
- verschillende politiezones:
- Lesse & Lhomme, met de mobilisatie van leden van de LRD (lokale recherchedienst) en een PHG (patrouillehondgeleider);
- Namur Capitale, met de mobilisatie van de teams van de SIG (speciale interventiegroep) en een PHG (patrouillehondgeleider).
- de Federale Politie:
- De CSD van Luik, met de inzet van een droneteam;
- De CSD van Namen, met de inzet van leden van het CIK, ANPR-camera’s, het ARIEC en het AIK Bestuurlijke politie voor de verwerking van de door de ANPR-camera’s verzamelde gegevens;
- De FGP van Namen, met de terbeschikkingstelling van bewaking in geval van vaststelling van een feit dat verband houdt met de georganiseerde misdaad.
Een mooi voorbeeld van efficiënte samenwerking tussen de verschillende eenheden van de Geïntegreerde Politie!