Naar jaarlijkse gewoonte gaat de lokale politie Damme/ Knokke-Heist opnieuw de samenwerking aan met de Nederlandse en Federale politie. “Knokke-Heist is een bruisende badplaats en trekt verschillende doelgroepen aan”, zegt korpschef Steve Desmet. “Om kort op de bal te spelen, werken we ook dit jaar samen met de Nederlandse en de Federale politie. Hun hulp is cruciaal in onze strijd tegen overlast.”
Belgisch-Nederlandse samenwerking
Het politieteam krijgt 's nachts onder andere bijstand van het Nederlands bikerteam om overlastproblemen met Nederlandse jongeren aan te pakken. "In de zomervakantie vertoeven traditiegetrouw veel Nederlandse jongeren in de Knokke-Heistse uitgaansbuurten", verduidelijkt de korpschef. "Afgelopen jaren zorgde deze doelgroep voor veel overlast. De samenwerking met de Nederlandse politie bleek toen een grote meerwaarde".
Ook de Nederlandse politie te paard patrouilleert enkele nachten in een gemengde patrouille met ruiters van de Belgische Federale Politie. "De ruiters zijn gemakkelijk aanspreekbaar, goed zichtbaar en uitermate geschikt voor preventief toezicht op locaties zoals het strand, de duinen en fiets- en wandelpaden", verduidelijkt Desmet.
Naast de Nederlandse bereden politie en het bikerteam vormt een Nederlandse collega van de Eenheid Midden-Nederland (District Gooi en Vechtstreek) een gemengde patrouille met een politie-inspecteur van de lokale politie Damme/ Knokke-Heist. "Dankzij de samenwerking kunnen we efficiënter optreden", licht Desmet verder toe. "Zo kunnen we de jongeren sneller identificeren omdat onze Nederlandse collega's toegang hebben tot de Nederlandse informatiedatabanken. Bovendien merken we dat Nederlandse jongeren sneller in dialoog gaan met een Nederlandse agent, omwille van de herkenbaarheid van het Nederlandse politie-uniform. Zij gaan ook actief en interactief sociale media gaan gebruiken om de connectie met de jongeren door te trekken in de virtuele wereld. Een unicum in het internationale politielandschap."
Benelux-politieverdrag
De grensoverschrijdende samenwerking is mogelijk dankzij het Benelux-politieverdrag. Hierdoor kan een agent uit de Benelux in elk van de drie landen onder bepaalde voorwaarden het verkeer regelen, identiteitscontroles uitvoeren en individuen of groepen escorteren om de openbare orde en de veiligheid te garanderen.
De Benelux-landen implementeerden op 1 oktober 2023 een nieuw politieverdrag waarmee de slagkracht van de grensoverschrijdende samenwerking wordt verstrekt met o.a. meer mogelijkheden op het vlak van informatie-uitwisseling, maar eveneens met ruimere bevoegdheden voor de buitenlandse politiecollega's in de samenwerking binnen de Benelux. "We brengen de verdragsregels op een originele en doeltreffende manier in de praktijk tot voldoening van elke partij", concludeert de korpschef.
Op maandag 22 juli 2024 verwelkomden de korpschef en burgemeesters Jan Morbée en Joachim Coens naar aanleiding van deze samenwerking een aantal autoriteiten uit Nederland en België. De aanwezigen waren de secretaris-generaal van de Benelux Unie Frans Weekers, de adjunct-secretaris-generaal Michel Tilemans, de collegesecretaris Yor Burlet, Belgisch diplomaat Chris Hoornaert, plaatsvervangend chef de poste Max Valstar, de verbindingsofficier Benelux Antoine Verachtert en de verbindingsofficier politie Nederland Bas De Witte.
Bron: https://www.politie.be/5446/nieuws