BlueConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

15 politiezones krijgen subsidie voor vernieuwende initiatieven nabijheidspolitie

Het inzetten op een zichtbare, aanspreekbare en nabije politie is één van de belangrijkste taken van de lokale politiezones volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Om de lokale politie te motiveren om mee na te denken over hoe ze nog meer en anders invulling kunnen geven aan die nabijheid, werd eerder dit jaar een oproep gelanceerd om projecten in te dienen. De ministerraad gaf op vrijdag 4 oktober haar goedkeuring voor de subsidiëring van 15 projecten die door een jury werden weerhouden.


Er bestaan vandaag al talloze mogelijkheden voor de politie om met inwoners in contact te komen, en veel politiezones benutten deze optimaal. Maar minister Verlinden wil dat de lokale politiezones actief nadenken over hoe ze nog meer, en liefst op een vernieuwende manier, kunnen inzetten op verbinding met de inwoners. Want nabijheid kan worden bereikt op tal van verschillende manieren, en is dus veel meer dan enkel een opdracht van de wijkpolitie.

Zo kunnen ook digitale oplossingen bijdragen aan meer verbinding. Door de digitale drempel te verlagen, zorgen we er immers voor dat mensen voor wie het moeilijk is om een fysiek bezoek te brengen aan het politiekantoor, bijvoorbeeld door de drukte van job of gezin, of omdat ze zorgbehoevend zijn, ook met hun noden en vragen bij hun politie terecht kunnen.

Bij het vorige begrotingsconclaaf maakte minister Verlinden in een eerste tijd alvast 1,5 miljoen EURO vrij voor de subsidiëring van projecten die op een innovatieve manier inzetten op nabijheid. Uit de inzendingen werden door een jury 15 projecten uitgekozen, elke project ontvangt een subsidie van 100.000 EURO.

 

Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden: “We hebben een aantal voorwaarden vooropgesteld waardoor we de projecten in een duidelijke richting hebben geduwd. De weerhouden projecten zijn innovatief, zetten in op verbinding en kunnen na afloop blijvend worden ingebed in de werking van de politiezones. Met de projectoproep hebben we ook de samenwerking tussen de verschillende politiezones gestimuleerd, net zoals met andere veiligheidsberoepen en partnerdiensten. Ik ben verheugd te zien dat er veel ambitie is binnen onze lokale politiezones en dat ook zij overtuigd zijn van het belang van een nabije politie. Ik kijk alvast uit naar de uitwerking en ontwikkeling van de projecten.”

 

Overzicht van de geselecteerde projecten:

ZP Des Hauts-Pays (ZP 5329) : Projet CAMELEON       

Lokale politie Rivierland (PZ 5913): Lokale Politie Rivierenland als online en offline (spel)partner in het versterken van de weerbaarheid van haar burgers tegen cyber- en drugscriminaliteit

ZP Condroz-Famenne (ZP 5314): COFAM PROXI-E-BIKE

Lokale Politie Limburg Regio Hoofdstad (PZ 5907) :De Studentenbuzz 

Politiezone RIHO (PZ 5453) : VirtuAgent

ZP Comines-Warneton (ZP 5318): Proxi-car

Lokale Politie Montgomery (PZ 5343): Prevention Truck

PZ Grensleie (PZ 5455) : Samen sterk én nabij

Lokale Politie Minos (PZ 5351): Mobiel kantoor in de wijk

ZP Liège (ZP 5277) : Police de Liège Access+               

Lokale Politie Gent (PZ 5415): Chatbot Altijd Nabij

Lokale Politie Brugge (PZ 5444): Digitale bereikbaarheid

Lokale Politie Oostende (PZ 5449): Project steunteam, een meer outreachende werking van de wijkinspecteurs

ZP Pays De Herve (ZP 5288) : En savoir plus pour mieux (se) connaitre

ZP Vesdre (ZP 5289) : Réaliser concrètement la proximité au travers de la Culture du Risque

 

 

Bron: https://verlinden.belgium.be/nl/

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op één of meerdere van onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...