BlueConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Nieuw in BlueConnect: e-learning internationale signaleringen

Een doorgedreven samenwerking tussen CGI, DRP en Vanden Broele. Vanaf nu beschikbaar in BlueConnect.

Waarom een e-learning rond internationale signaleringen?

Zowel op lokaal als op federaal niveau dienen politiemedewerkers te werken in een steeds belangrijker wordende internationale context. Daarnaast is de aanpak van criminele en terroristische organisaties onmogelijk geworden zonder intensieve internationale politiesamenwerking. Een stevige basiskennis rond internationale signaleringen en informatie-uitwisseling is dan ook een absolute vereiste voor iedere politieambtenaar.

Alleen ... Die basiskennis is niet altijd even aanwezig en/of wordt niet altijd even goed beheerst.

Om die uitdaging aan te pakken, ontwikkelden de Directie van de internationale politiesamenwerking (CGI) en de Directie van het personeel (DRP) van de Federale Politie, samen met Vanden Broele, de e-learning “Internationale politionele informatie-uitwisseling en internationale signaleringen”.

Deze e-learning, die zich richt tot iedere geïnteresseerde of betrokken politiemedewerker van inspecteur op het terrein tot referentiepersoon is vanaf nu beschikbaar in BlueConnect.

"Een opleiding in internationale informatie-uitwisseling en internationale signaleringen is essentieel om snel en nauwkeurig informatie tussen landen te laten uitwisselen, wat cruciaal is voor de samenwerking bij grensoverschrijdende uitdagingen zoals criminaliteit en veiligheid.”​
Elzemieke Lauwereys – Politiezone Gent​

E-learning: hoe en wat?

Met de e-learning leert u de theorie en de procedures die u nodig hebt om ...

  • juist te reageren wanneer u signaleringen van internationale partners tegenkomt in uw dagelijkse werking;
      
  • zelf internationale signaleringen (en de kanalen van de internationale informatie-uitwisseling) te gebruiken, en dit op een geïnformeerde en juridisch correcte manier.

Daarbij ligt de focus vooral op de praktijk. Vanuit casestudy’s en concrete voorbeelden worden u heldere antwoorden geboden op alle mogelijke vragen rond internationale signaleringen, zoals:

Wanneer is een internationale signalering nodig?

Moet een signalering gebeuren via SIS of via Interpol?

Mijn VIS-formulier is verstuurd naar CGI SPOC. Wat gebeurt er nu?

Wat is de procedure voor vermiste minderjarigen of vermiste meerderjarigen met een abnormaal gedrag?

Hoe kan ik het SIS of Interpol correct bevragen?

Wanneer mag ik ANG-Controle gebruiken?

Wat moet ik doen als ik een hit heb op een buitenlandse signalering?

Wat met bijzondere gevallen, zoals een signalering van de Dienst Vreemdelingenzaken?

Hoe kan ik mijn signalering verlengen?

Wanneer moet ik afsignaleren?

Wat moet ik doen bij een hit op een gestolen reisdocument?

Wat is een 'doublet'?

Wat is een markering of 'FLAG'?

...

"Het verhogen van kennis en vaardigheid in deze materie leidt tot een goed opgeleide medewerker die de procedures beter begrijpt en weet hoe deze correct moeten worden uitgevoerd."​
Sofie Mortier, diensthoofd CGI SPOC

Troeven van de e-learning?

Innovatieve, didactische manier om te leren

Beknopte filmpjes, uit de praktijk gegrepen casestudy's, leerrijke zelftests, informatieve teksten, interactieve schema's en verhelderende illustraties verrijken ieder topic.

Voor iedere politiemedewerker

Geschikt en vooral bijzonder nuttig voor iedere geïnteresseerde of betrokken politiemedewerker van inspecteur op het terrein tot referentiepersoon.

Gebruiksvriendelijke toepassing

Begin of doe verder waar u geëindigd was. Leer moeiteloos waar, wanneer en hoe vaak u maar wilt. Alles doorlopen? Pik er nadien die onderwerpen uit die u nog eens wilt herhalen.

Met certificaat en erkenning door ANPA

Doorloop de hele e-learning en ontvang een certificaat van deelname voor deze interactieve cursus die door ANPA als baremische opleiding is erkend.

"De succesvolle samenwerking tussen DRP, CGI en Vanden Broele heeft geleid tot een primeur op het gebied van e-learning binnen de politie. [...] Met deze eerste stap openen we de weg voor e-learning en leggen we de basis voor toekomstgerichte, digitale leeroplossingen."
Directie van het personeel (DRP)

Praktisch

De e-learning "Internationale politionele informatie-uitwisseling en internationale signaleringen" werd ontwikkeld in en is te doorlopen via het online platform BlueConnect.

Vanuit CGI wordt deze e-learning aangeboden aan verscheidene entiteiten (en hun personeelsleden) van de Federale Politie. De betrokken entiteiten mogen hierover binnenkort een afzonderlijke communicatie verwachten.

Korpsen van de Lokale Politie die ook geïnteresseerd zijn in de e-learning “Internationale politionele informatie-uitwisseling en internationale signaleringen” en die de e-learning beschikbaar willen stellen aan hun medewerkers, mogen rechtstreeks contact opnemen met het team van BlueConnect (info@blueconnect.be) voor meer informatie.

De Franstalige versie van deze e-learning komt later online. Hierover volgt een aparte Franstalige communicatie. 

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op één of meerdere van onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...