Vanaf 1 oktober krijg je bij de autokeuring voor bepaalde gebreken aan lichten en reflectoren niet langer een waarschuwing, maar een rood keuringsbewijs. De overgangsmaatregel, die sinds 1 december 2019 van kracht was, loopt dan af. Dat meldt het Vlaams departement Mobiliteit en Openbare Werken.
Sinds 1 december 2019 geldt een nieuwe regelgeving voor de beoordeling van lichten en reflectoren tijdens de technische keuring. Deze werd opgelegd door de Europese Unie met als doel het verhogen van de verkeersveiligheid. De nieuwe regels liggen ook in lijn met "vision zero", de ambitie van de Vlaamse regering om tegen 2050 geen verkeersdoden meer te hebben.
De Vlaamse overheid en sectorfederatie GOCA Vlaanderen voorzagen een overgangsperiode van een jaar om bestuurders de kans te geven eventuele gebreken te laten herstellen zonder de kosten van een herkeuring. Bestuurders kregen wel een waarschuwing op het keuringsbewijs met de boodschap dat de auto na de overgangsperiode wel degelijk in orde moet zijn. Omwille van de coronacrisis werd die overgangsperiode verlengd tot 30 september 2021.
Een aantal gebreken krijgen nu nog een groen keuringsbewijs, met de melding het gebrek zo snel mogelijk op te lossen, maar leiden vanaf 1 oktober 2021 tot een herkeuring. Het gaat onder meer om de verklikker van de grootlichtkoplampen of de mistachterlichten die niet werken op het dashboard. De schakeling van de belangrijkste lichten op het voertuig werkt niet goed. De kentekenplaatverlichting is niet goed bevestigd. De waarschuwingsknipperlichten ('de 4 pinkers') werken niet goed. Gebreken aan de werking, de staat en de bevestiging van onder meer de dagrijlichten, de achterlichten, de stoplichten en het derde stoplicht en de mistlichten.