Het sociale netwerk LinkedIn kreeg opnieuw te maken met een datalek. In totaal was 92% van de mensen met een profiel op dit sociale netwerk er het slachtoffer van. Een tip: beperk de persoonlijke informatie die je erop vermeldt!
Afgelopen april werden al 500 miljoen gebruikers van het professionele netwerk LinkedIn het slachtoffer van een datalek. Deze keer gaat het om een nog groter aantal mensen, namelijk 92% van de geregistreerde gebruikers. De site Privacy Shark ontdekte dit toen ze het Darknet afspeurde. "Als u spijtig genoeg getroffen bent als lid van dit professionele sociale netwerk, is de volgende informatie beschikbaar: uw naam en voornaam, uw adres, uw telefoonnummer, uw mailadres, uw lokalisatiegeschiedenis, uw informatie in verband met uw beroepsactiviteit en nog andere informatie. Gelukkig gaat het niet om de wachtwoorden", verduidelijkt commissaris Olivier Bogaert.
Toch is er een groot probleem van professionele en private veiligheid. U zou het doelwit kunnen worden van geloofwaardige e-mails, meldingen of oproepen van oplichters die uw informatie hebben. U zou in vertrouwen handelen en hen toestaan om malware te installeren, gegevens te verzamelen of zelfs systemen te blokkeren.
Deel niet te veel informatie
Een eerste tip is dus om de informatie die u deelt te beperken. "Het is ook zeer belangrijk om uw wachtwoord te veranderen, want een hacker die over uw login beschikt, zou het wachtwoord dat u gebruikt kunnen achterhalen via brute force software (waarmee een wachtwoord of een toegangssleutel gevonden kan worden, n.v.d.r.). En aarzel niet om de tweestapsverificatie te activeren als ze u wordt aangeboden."
Commissaris Bogaert verzoekt u ook om uw beveiligingssoftware te updaten. U kunt naar de instellingen gaan om na te gaan of indringingspogingen worden gedetecteerd en, indien mogelijk, ook de tool voor het detecteren van phishingpogingen activeren."
Om performante software te vinden, kunt u de site AV-TEST bezoeken.
www.politie.be