Het Openbaar Ministerie en de politie waarschuwen opnieuw voor oplichting via computerhelpprogramma’s, namelijk RAT-fraude. De afgelopen maanden is het aantal aangiftes gestegen en vaak met een erg groot nadeel. Er is sprake van het gebruik van een ‘remote acces tool’, zoals bijvoorbeeld het programma teamviewer.
Hoe werkt deze fraude?
De oplichter belt je op en beweert een medewerker te zijn van een betrouwbare organisatie (bank, politie, Microsoft, Google…). Hij of zij meldt dat je geld niet veilig is en wil je snel helpen door toegang te krijgen tot de computer. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van computerhelpprogramma’s waarmee vanop afstand kan ingelogd worden en waarbij de computer en al je handelingen worden overgenomen. Dat kan zijn om zogezegd als bankmedewerker bijstand te bieden om geld veilig te stellen of bij hulp bij beleggingen, bijvoorbeeld cryptovaluta.
Hoe kan je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van RAT-fraude?
Bescherm altijd en overal je eigen bankgegevens. Een bank zal nooit vragen om software te downloaden en installeren of geld tijdelijk over te zetten naar een zogenaamde veilige rekening. Het is bovendien nooit een goed idee om mensen op afstand toegang te geven tot je computer als je bankverrichtingen aan het uitvoeren bent.
Controleer altijd heel goed waarin je wil investeren en toets dat af bij officiële instanties.
Wat indien je toch het slachtoffer wordt van deze fraude?
- Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie en bij de bank;
- Probeer de financiële transactie te laten blokkeren
- Verzamel alle informatie, zoals afbeeldingen van het gesprek of van het mailverkeer, mogelijke gegevens van de oplichter en andere relevante info en geef dit door aan de politie.
https://www.om-mp.be/