BlueConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Nieuwe regels voor voortbewegingstoestellen vanaf 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 gelden er nieuwe regels voor gemotoriseerde voortbewegingstoestellen (zoals de e-step). Hieronder volgt een samenvatting van wat er verandert.

De definitie van gemotoriseerde voortbewegingstoestellen

Voortaan is er sprake van een “door de constructie bepaalde maximumsnelheid” van 25 km per uur (voorheen ging het om een maximumsnelheid van 25 km/u op een vlakke weg).

Statuut van gebruikers van voortbewegingstoestellen

De gebruikers van gemotoriseerde voortbewegingstoestellen worden gelijkgesteld met fietsers. Dit heeft ook gevolgen voor hun plaats op de openbare weg: zo moeten ze steeds de fietspaden volgen als die er zijn, ongeacht hoe snel ze rijden. Ze mogen nooit op het trottoir rijden, tenzij het om een trottoir buiten de bebouwde kom gaat.

Voor gebruikers van elektrische rolstoelen is er een uitzondering: indien ze niet sneller dan stapvoets rijden, worden ze gelijkgesteld met voetgangers en mogen ze dus het trottoir blijven gebruiken.

Voor de niet-gemotoriseerde voortbewegingstoestellen blijft alles bij het oude (niet sneller dan stapvoets > voetgangers, sneller dan stapvoets > fietsers).

Minimumleeftijd voor bestuurders van gemotoriseerde voortbewegingstoestellen

Wie een gemotoriseerd voortbewegingstoestel bestuurt, moet minimum 16 jaar zijn. Al zijn er wel een aantal uitzonderingen: er is geen leeftijdsgrens voor wie met een elektrische rolstoel rijdt, en evenmin voor wie in woonerven of erven rijdt, op wegen voorbehouden voor (landbouwvoertuigen,) voetgangers, fietsers, ruiters en bestuurders van speedpedelecs, in voetgangerszones en in speelstraten.

Parkeren van voortbewegingstoestellen

De parkeerregels zijn gelijklopend met die voor fietsen en tweewielige bromfietsen: parkeren moet buiten de rijbaan en buiten gewone parkeerzones, behalve voor elektrische rolstoelen (die mogen op de rijbaan en in gewone parkeerzones staan). Voortaan zijn ook specifieke parkeerzones voor voortbewegingstoestellen mogelijk. Deze regels gelden voor alle voortbewegingstoestellen, gemotoriseerd of niet.

Vervoer van passagiers

Je mag geen passagiers vervoeren, tenzij er ingerichte zitplaatsen zijn. Deze regel geldt voor alle voortbewegingstoestellen, gemotoriseerd of niet.

Verkeersborden en wegmarkeringen

Nieuwe onderborden kunnen aangeven of een verkeersbord specifiek betrekking heeft op (deel)voortbewegingstoestellen en/of deelfietsen: bv borden die het parkeren verbieden, of specifiek toelaten. Er kunnen ook zones worden afgebakend met een parkeerverbod voor (deel)voortbewegingstoestellen.

In parkeervakken kan met een wegmarkering worden aangeduid of deze specifiek bedoeld zijn voor (deel)voortbewegingstoestellen of deelfietsen.

Technische voorschriften

Gemotoriseerde voortbewegingstoestellen met een stuur moeten altijd vooraan een witte reflector en achteraan een rode reflector hebben, en een geluidstoestel dat op een afstand van 20 meter kan worden gehoord.

Alle gemotoriseerde voortbewegingstoestellen moeten bovendien zijdelingse signalisatie hebben (een witte reflecterende strook langs elke kant van de voetsteunen EN/OF een witte reflecterende strook in de vorm van een doorlopende cirkel aan elke kant van de band van het voor- en achterwiel). Ze moeten ook voldoende doelmatige remmen hebben.

De maximale breedte van een voortbewegingstoestel blijft 1 meter, deze regel bestond voordien ook al.

 

www.politie.be

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op één of meerdere van onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...